Zpráva z farmy 04/2016

19.01.2017 13:35

Zpráva z farmy 04/2016

 
 
Konečně jsem se dostala k zúčtování posledního čtvrtletí v loňském roce... Přípravy na zimu byly hektické a zima následně udeřila na poslední léta nezvykle silnými mrazy...
 
Ještě před začátkem zimy jsme odstavili všechny naše hříbata. Rita s Lily odjely do nových domovů a malý Nick (hříbě naší poničky Báry) našel také své nové majitele :o). Majitelkou naše Nička se stala Janča Horká, která je naší trenérkou a Niček bude do budoucna parťák pro jejich malého syna Honzíka :o).
 
V rámci výstavby jsme vybudovali nový zpevněný padock pro boxově ustájené koně, který navazuje na soustavu stájí. Pastevním koním jsme připravili dvě zimoviště se zpevněnými plochami, přístřešky, krmišti a napáječkami. Stádo jsme rozdělili na dvě skupinky - silné a slabé a zatím to takto docela funguje.
 
Krávy jsme stáhli z pastviny domů a také letos dostaly nové zimoviště. Na jaře je čeká seznámení s jejich budoucím manželem :o). Cca v březnu bychom jim měli přivézt mladého plemenného herefordského býčka, tak se snad příští zimu po Vánocích dočkáme první pořádné várky telat :o).
 
Do našeho ovčího stádečka nám přibylo 10 oveček, které již u minulých majitelů sloužily k tréninkům pasení psů. Zakoupili jsme je a dali dohromady s našimi "neochoditelnými" oxfordkami a světe div se, po jedné návštěvě zkušeného pasoucího psa se stádo dalo dohromady a šlape jako hodinky :o). Kimmy i Artuš z nich mají obrovskou radost a zahajujeme tímto pořádné pasoucí tréninky :o).
 
V říjnu jsme ještě stihli ve spolupráci s Lubošem Hajným a jeho týmem vysadit novou remízku. Vysazeno bylo 16 stromů (duby, lípy a jeřáby) a 90 keřů (lísky, ptačí zob a trnky). Na jaře ještě do remízky přibudou dvě hromady kamení, které budou sloužit jako úkryt pro brouky, ještěrky a hady... Snad za nějaké dva roky uvidíme, jak se remízka postupně rozrůstá. ˇ
Je to náš již několikátý pokus o výsadbu, nicméně v předchozích pokusech nám nějaký zloděj stromky po třech týdnech od výsadby vytrhal ;(. Na několik let nám tato zkušenost vzala chuť něco dalšího vysazovat, nicméně jsme se nakonec nezvdali a snad se vše podaří tak jak má, nenechavci nechají stromky a keře na pokoji a ty budou moci v klidu vyrůst a postarat se svými plody o zvířata i o nás (milujeme lipový čaj, děti z mateřské školky zase u nás budou moci sbírat žaludy pro lesní zvířata na zimu, atd. :o)).
 
A co nás čeká v příštím roce? Plánujeme opět a zase nějaké výstavbové věci, čekají nás porody tří klisen, zorganizujeme zase na farmě nějaký dobytkářský kurzík, budeme se věnovat tréninku našich psů, děti se snad dostanou více do sedel a my si snad také uděláme někdy večer čas na společné posezení a grilování s přáteli :o).