Zpráva z farmy 02/2017

02.10.2017 13:47

Jsem tady zase se zprávama za poslední období...

 

Na přelomu května a června jsme využili krásného počasí a podařilo se nám ve velmi rychlém čase vysušit veškeré seno z první seče :). Jelikož jsme vše zvládli v super termínu, mohli jsme si dovolit odskočit si na malinkatou čtyřdenní dovolenou :). 

 

Po našem příjezdu jsme se opět vrhli do víru pracovního procesu na farmě :). Jelikož jsme na jaře udělali s kamarádkou výměnný obchod - vyměnili jsme naši poslední pižmovou kačku za kohouta, a kvočně nechali několik vajíček, vyklubaly se nám kuřátka :). Nádherné žluté i černé malinkaté kuřátka :). Škoda jen, že tak rychle vyrostly ;(.

 

26.6. na naší farmě zakončily "školní" rok děti z anglické lesní školy Za potokem (www.zapotokem.cz). Ukázali jsme jim všechny naše faremní zvířata, děti se zašly podívat k rybníku a poobědvaly na kopci u nás na pastvině vaječinu z kotlíku :). 

 

1.7. se naše kamarádka a trenérka naší Kim Janča Tománková společně s Kimčou zúčastnily závodů a zkoušek v pasení ovcí v Libhošti. Úspěšně složily další "pasecí" zkoušku HWT, kde získaly 97 bodů (z možných 100 bodů) a umístily se na nádherném prvním místě!!! Jani, moc Vám oběma ještě jednou gratulujeme a těšíme se na další spolupráci :). Další meta, kterou máme před sebou je složení zkoušky IHT 1...

Na začátku července jsme zakoupili plemenného herefordského býka pro naše "holky". Biber z Janovic se hned po příjezdu choval vzorně a myslím že během prvních 14 dní po svém příjezdu měl všechny holky připuštěné :). Uvidíme v dubnu, kolik telátek se nám narodí :).

 

22.-23.7. jsme na farmě uspořádali již druhý ročník dobytkářského kurzu pod vedením naším kamarádky Jany Horké. Již tradičně přijela Janča s rodinou o den dříve, stejně jako někteří účastníci, takže jsme poseděli, poklábosili a něco si k tomu ugrilovali. Krávy i s býkem se chovaly naprosto vzorně. Opět se u nás sešli "staří" účastníci z loňského kurzu, ale i pár nových, u kterých jsme rádi, že jsme je poznali a už teď se těšíme na další setkání v příštím roce! 

 

Prázdniny letos nějak moc rychle uběhly ;(. Než jsme se nadáli, blížil se začátek nového školního roku a my chystali do školky Štěpánka předškoláka a Elišku prvňačku!!! Hrozně ten čas běží... Ale prázdniny jsme si letos opravdu užili :). Níže přikládám důkaz místo slibů :).

V září přibyl do naší rodiny nový přírůstek :). 7.9. se nám narodil Adámek a všichni si miminko užíváme :). 

 

Na přelomu září a října se nám ještě trošku rozrostlo naše stádo ovcí :). Zakoupili jsme plemenného berana a deset jehniček plemene Romney a 13 kusů bahnic plemene Suffolk. Romney ovečky jsme si pořídili od p. Teichmanna (Farma pod Radhoštěm, Frenštát), kterému tímto moc děkujeme za rychlost, ochotu a skvělou přípravu oveček i veškerých dokumentů. Všechny jehničky i beran jsou zařazeni v nejvyšší třídě ER (elita rekord) a EA (elita A) a vytvoří tak základní stádo, které se nám do budoucna snad bude úspěšně rozrůstat.