A ještě jeden dluh :). Rok 2019

05.11.2019 20:40

Tento rok začal rychlým dobudováním domu, malováním, stěhováním atd. V březnu jsme dům „zkolaudovali“ a zahájili bydlení oslavou Štěpánkových 7. narozenin :D.

 

Na přelomu března a dubna se nám začaly rodit první čisté Romney Marsh jehňátka z našeho chovného Romney stáda. K tomu ještě několik kříženek z matek Suffolk, Valašky a Merina. Mít na zahradě 30 jehňat plus jejich matky, to už byla docela zajímavá skupinka J. Ovečky odjely na letní pastviny a nám začala sezona telení… Letošní skóre 10 telat. O jednu maličkou jalovičku jsme u porodu bohužel přišli. S otočenou hlavou jsme už nestihli nic udělat a máme rázem 1 tele mínus. Naštěstí matka je v pořádku a doufáme, že se nám příští rok něco podobného vyhne obloukem…

 

Ke konci května se narodil naší poničce Báře hřebeček. Úžasný, ňuňací koník, kterého jsme do stáje odnesli z pastviny v náruči J. Jelikož naše Eli zrovna jede na filmu Rychlejší než vítr, dostal samozřejmě jméno Ostwind. Jeho otcem je skvělý WMP Friars Golden Mark!

 

Zahájili jsme s našimi chovnými klisnami také chovatelskou sezonu a začali připouštět. Skóre k dnešnímu dni je 3 připouštěné klisny : 3 březí klisny :D.

Naše Cookie je březí po reiningovém hřebci Jonáše Bujnocha Mercedes Rooster, hanoverská Dolly po Don Frederico je březí po Fürst Romancier Paula Schockemoehleho a bavorská Miss Marple po Brentano II je březí po hřebci De Niro Gold z německého hřebčína Sprehe. Porody čekáme v březnu, dubnu a červnu…

 

Jako každoročně jsme vjeli do sena a senáží. Nakonec byl letos opět dobrý rok a ačkoliv přes léto vypadaly asi měsíc naše pastviny jako žlutá savana, podařila se nakonec udělat i druhá seč a někde bychom udělali ještě i třetí. Ale nechali jsme raději zvířata letos déle na letních pastvinách a zavírali jsme je do zimních výběhů o měsíc později než obvykle.

 

V červnu jsme pozvali k nám na farmu pár přátel a společně jsme se vydali značkovat na pastvinu naše telátka J.  Po pohodově stráveném značkování jsme usedli ke grilu a zakončili tak skvěle strávený pracovní den. Děkujeme tímto za pomoc naší kamarádce Janě Horké a Honzovi Šedovi, kteří neváhali a přijeli i s dětmi (i když nakonec bohužel jen na otočku), Zorce Šmolkové s Markét a Helčou a Honzovi Glaserovi z Krmiv na statku J. Těšíme se na další takto povedenou akci a snad se zase potkáme alespoň přibližně v tomto počtu J.

 

O prázdninách naše děti rotovaly různě u babiček a absolvovaly také svůj první skautský tábor a trávily prázdniny doma na farmě v obklopení spousty dalších dětí J. Ti skalní s námi absolvovali výlet na koních na přehradu Košice, šli s námi vozit děti na tábor do lesní školky Za potokem, spali doma v maringotce, sklízeli dřevo, jezdili sami na ponících, chodili nakupovat, dělali pizzu atd. atd. Příští rok asi budeme muset vyslyšet dětská přání a udělat faremní tábor pro zapálené děti :D.

 

A dál? Letos toho bylo zase hodně… A to rok ještě zdaleka nekončí…

Jelikož máme doma malého pekelníka Adama, musela jsem si nechat obsednout svoje mladé koně a tak odjeli po prázdninách Sony, Smart a Stormynka na obsedání k Jonášovi Bujnochovi.

Podařilo se nám pronajmout si další pozemky v majetku obce Staříč J.

Byla jsem pomáhat s hříbaty známým na přehlídku hříbat ve Zduchovicích, kde probíhal výběr do oldenburské plemenné knihy. Obě hříbata, se kterými jsme se přehlídky zúčastnili, obdržela svazovou i státní (německou) prémii!!! Příští rok nás podobná přehlídka čeká s našimi hříbaty, tak jsme byli rádi, že jsme měli možnost si organizaci takovéto přehlídky zažít i z druhé strany, a ne jen jako diváci.

 

V říjnu k nám do stáje přibyli noví členové… Přivezli jsme si dvě koťata, kteří už po měsíci s poměrně velkým úspěchem a k našemu překvapení (že už takto mladí) opravdu loví myši J. Dokonce i náš peciválek Chloupek dnes ulovil myš a hrdě se s ní hlásil J.

 

A aktuální téma? Asi největší téma je teď naše Kimmy. V září jsme s Kim jeli na bonitaci do Litoměřic, abychom ji konečně uchovnili. Vše se podařilo, manžel byl vybrán a čekali jsme na hárání. Většinou coby správný „pracák“ hárala po 8 měsících a najednou? Ona si dámička začne hárat o 1,5 měsíce dříve!!! NAŠTĚSTÍ má její manžel skvělou paničku :D. Lucka s Dextrem přijela, seznámili jsme se, Lucka u nás pobyla celý víkend, vznikly z toho krásné fotky na „krycí“ letáček a Dexík po odjezdu Lucky zůstal na týden u nás na farmě, aby se pokusil splnit naše očekávání :D. Ačkoliv oba psi jsou mladí a čekalo je první krytí, měli jsme za 2 dny vymalováno, resp. Nakryto a druhý den dokonce překryto :D. Se mnou za ocasem :D. Chudáci… Oba to ale zvládli na jedničku a my netrpělivě čekáme na termín 22.11., kdy půjdeme na kontrolní ultrazvuk.

 

A naše plány do konce roku? Hm… Rozmetání hnoje (většina je již hotová), dozimování koní a krav, opět moje oblíbená výsadba stromů a jedlých keřů, péče o naše zvířata, děti a někdy i sebe samotné J, dlábání dýní a zkoušení všemožných i nemožných dýňových receptů, doplňování krmítek ptákům (Štěpán vyrobil jedno sám osobně ve skautu J), příprava bidýlek pro dravce na pole a louky, stavění budek pro sovy a další a další a další J. Ale hlavně si užít pokud možno poklidné Vánoce a plánovat zase úkoly na příští rok :D.